Pepparkaksbak

Äntligen julstök! Idag bakade vi pepparkakor enligt "det gamla släktreceptet". Dom blir så goda! ...och roliga!

Julblomma

När jag var liten tjej och skulle gå på kalas sa min mamma alltid att man ska ge bort en sådan present som man vill ha själv för då är det en bra present. Idag hade jag turen att få äta lunch med världens snällaste människa M. Efter att ha funderat lite på vad jag kunde ge henne för att gratulera till nya jobbet, kom jag fram till att en julblomma från Pysselbrukets verkstad kanske skulle passa för någon som nog har det mesta! Och jag vet att jag bryter mot jantelagen nu, men när jag var färdig med min julblomma, ville jag nästan inte ge bort den...

DSC 4937 mindre

Jag har älskat hyacinter så länge jag kan minnas. I min barndoms jular spred de en så härlig doft tillsammans med granen. Numera tycker jag att de jag köper inte doftar så mycket, men det är kanske bra med tanke på allergiker? I denna kruka ska det bli rosa blommor när de slår ut, men de är ju rätt fina i sin gröna krispiga färg precis innan dess också! Hyacinter och ytterkruka är från ikea, sidenbandet som jag har knutit runt krukan är 140x5cm sidentyg som jag klippte ut ur tyg utan fåll. Det rutiga hjärtat sydde jag med pepparkaksformen på silverfatet som mall, den röda sömmen sydde jag för hand med 4-dubbel vanlig sytråd.

DSC 4853 mindreDSC 4846 mindreDSC 4854 mindre

 

 

Nu är tokiga tomten klar!

 

Tomten i barnpysslet som jag beskrev i mitt förra inlägg har gått under arbetsnamnet "tokiga tomten" här hemma, och ikväll blev den klar! Nu hänger den och torkar i kristallkronan, barnen sover och jag sitter här och myser när jag summerar en riktig guldkväll som vi hade nu. Vi har haft en riktig äkta myskväll, precis så som jag minns mina egna jular som barn. Analoga sällskapsspel, hemlagad mat och eget ihopknåpat pyssel, det är en kombo som gör gott för själen! I vår lilla familj fick vi spaghetti och köttfärssås, på sonens begäran, sedan lyckades pappa locka ner honom från lego-landet och så spelade vi "grodspelet", eller "Se vad jag kan" (Kärnan) som det egentligen heter. Det är ett finurligt spel där barnen får lära sig lite om bokstäver, siffror, olika geometriska former, vägmärken med mera. Därefter fick pappa natta lilltjejjen 1 år, medan jag passade på att pyssla tokiga tomten med 4-åriga sonen. Resultatet ser ni här nedanför. Blev riktigt snygg eller hur! Men det bästa med det här pysslet var ju just att få sitta tillsammans och knåpa!

DSC 4840 mindre

Det var inte riktigt meningen från början, men vår kristallkrona är riktigt välpyntad nu. Det började med att jag pysslade ihop  de här hjärtanen som syns i bild nedan. Jag sydde dem som en förströelse när jag nattade lillan, och vi skulle vänja henne vid att sova i sin egen säng. Varteftersom hjärtanen blev klara visste jag inte vad jag skulle ha dem till så de hamnade i kristallkronan, ett efter ett, kväll efter kväll.

DSC 4844 mindre

Sedan började jag gilla att ha mina "nattihjärtan" där och nu har även "tokiga tomten" hittat dit! Vi kanske skulle strunta i granen i år? Fast då får ju inte allt det andra fina pyntet plats! Sonen sa ju nu på kvällen dessutom att han vill göra pyssel som han kan göra "helt själv". Kanske smällkarameller blir nästa barnpyssel? Bjuder på ett foto på vår pyntade kristallkrona och låter det få avsluta detta inlägg. Tack och adjö! På återseende snart hoppas jag!

DSC 4843 mindre

Pepparkakor

Glad tredje advent! Nu har vi bakat pepparkakor här i huset. Det har blivit en knasig tradition att vi gör en jättedeg och sedan bakar tills ögonen går i kors. Sedan lovar vi varandra att: "Nästa år, då ska vi ta det lite lugnare!", bara baka en plåt var, dricka mera glögg, låta peppisarna bli lite tjockare. Men när vi väl är igång blir vi som besatta av att kavla de tunnaste pepparkaksgubbarna, få till den perfekta gräddningen, och till sist ska kakorna dekoreras med kristyr! Detta dekorerande brukar pågå långt in på småtimmarna, men numera finns det småttingar i släkten som ser till att alla kvällar tar slut i tid, och vi vuxna är minst lika trötta vid åtta-snåret som vi förr var kring midnatt! I år blev det ingen kristyr, men ett ansenligt berg med pepparkakor. I bilden nedan syns litegrand av julens bruna guld... Mums!

Vi byggde även ett pepparkakshus, men eftersom det är själva dekorerandet som liksom är poängen med pepparkakshus så köpte vi en färdig byggsats som maken monterade ihop med smält socker. Sedan var det bara det roliga kvar för mig och 4-åringen! Vi blandade kristyr med 1 äggvita, 3-4 dl florsocker och några droppar ättikssprit, och gick loss med gelehallon, non-stop, silverkulor och dekorationshjärtan. Jag blev extra nöjd med de stora rosa hjärtanen som är av sockerpasta.

...behövs mycket godis för att täcka alla skavanker! 

 

Fyraåringens ide: Dörrknopp i silver. Hjärta i fönstret och krans runtom. Snygga detaljer!

Pepparkakshäxans hus!

Andra advent och barnpyssel

Andra advent bjöd på regn dagen lång och snoriga näsor. Vi stannade inne och myste och julpysslade. Det här rea-pysslet från Panduro är ett pågående projekt där vi gör några delar varje gång. Det är egentligen alldeles för svårt för min fyraåring, men vi hjälps åt och det är så mysigt att sitta tätt ihop och klippa, limma och dekorera med paljetter.DSC 4825mindre beskuren123